skip to Main Content
Afvoer Verstopt, Ontstoppingsbedrijf

Afvoer verstopt, ontstoppingsbedrijf

Afvoer verstopt? 5 tips om zelf uw afvoer te ontstoppen

Probeer eerst dit voordat u een ontstoppingsbedrijf belt

Vermoedt u dat de afvoer verstopt zit in uw woning? Dat is natuurlijk super vervelend. Want als het ernstig is, kan dat een flinke kostenpost zijn. Maar u kunt natuurlijk ook altijd eerst zelf proberen om het probleem op te lossen voordat u een professional inschakelt. Hieronder geven we u 5 tips om zelf uw afvoer te ontstoppen.

1. Plopper gebruiken

Het eerste wat we adviseren als uw afvoer verstopt zit is: gebruik een plopper! U kent hem vast wel. Het is dat rubberen rode hoedje met de houten steel. Met een plopper kunt u alle sanitaire voorzieningen vrij eenvoudig ontstoppen. Dat doet u als volgt: houd eerst het rubber onder de warme kraan om het flexibeler te maken. Zorg dat er een klein beetje water in de afvoer staat en zet dan het rubber recht op de afvoer. Beweeg de plopper daarna stevig op en neer. Als het goed is, komt hiermee alle vuil los.

2. Soda met heet water

Werkt de plopper niet goed? Probeer het dan met heet water en soda. Daarmee weekt u vuil en vet in de gootsteen of wasbak goed los. Laat de soda met water een nachtje goed inweken in de afvoer. Controleer de volgende dag of de afvoer weer goed werkt. Zo niet, probeer het dan gerust nog een keer.

3. Ontstoppen met soda en azijn

Soms raakt een afvoer verstopt door kalkaanslag. Met soda en azijn kunt u kalkaanslag oplossen. Meng in een emmer een pakje soda met een halve liter azijn en giet dit mengsel langzaam door de afvoer. Laat het vervolgens een nacht inwerken. De volgende ochtend kunt u proberen of de afvoer het weer doet door er een liter heet water doorheen te spoelen.

4. Afwasmiddel als tovermiddel

U kunt ook met afwasmiddel proberen om vetresten in een afvoer los te krijgen. Doe wat afwasmiddel in een emmer heet water. Giet het sopje in de afvoer en laat het een halve dag inwerken. Controleer daarna of de afvoer weer vrij is.

5. Sifon goed schoonmaken

Heeft u al gedacht aan de sifon onder de wasbak? Ook die kan de oorzaak zijn van een verstopping. In de zwanenhals van de sifon hopen zich makkelijk zeep en haren op. Maak dus altijd even de sifon los en maak hem schoon in een heet sopje. Meestal is het probleem dan opgelost.

Afvoer ontstoppen niet gelukt?

Is het u niet gelukt om uw afvoer te ontstoppen met onze 5 tips? Dan kunt u alsnog een ontstoppingsbedrijf inschakelen voor uw verstopte afvoer. Bel in dat geval een ontstoppingsbedrijf bij u in de buurt.

Heeft u nog bruikbare tips om een gootsteen of afvoer te ontstoppen? Zet ze in ons contactformulier. We zien uw tips graag verschijnen.

Back To Top